Zašto je dizajnerski nakit tako poseban?

Dizajnerski nakit – „Na tanjuru“, ogrlica od srebra i mesinga, hand made by Dalia Katavić

Moram priznati da se ne sjećam kada sam se prvi put susrela s dizajnerskim nakitom, ali znam da me oduvijek privlačio drugačiji, unikatni, nesvakidašnji, jedinstven nakit – ukras. Onaj koji te „ubode“, probudi i koji ti zabljesne strašću kojom je rađen. Dizajnerski nakit u potpunosti zaokuplja pažnju promatrača jer iza njega stoji autentična priča. Razigrana se mašta kroz kreativnost pretače u komade vrijednog nakita koji se izrađuje ručno kao unikat ili u malim serijama.

Ne mogu reći da imam dizajnerski uzor. Nisam osoba koja se veže. Toliko je kreativnih sposobnih ljudi prošetalo kroz povijest i od svakog se može ponešto naučiti. Želim spomenuti dva divna čovjeka zbog kojih sam otišla sve do Rusije. To su Roman Karakurkchi i Vladimir Plakhov. Talent, predanost, mnogo mnogo rada, discipline, učenja i ljubavi prema ovom poslu stoji iza njih. Pričam o iskustvu iz prve ruke – neprocjenjivo!

Dalia Katavić u „International Jewerelly School“ u Rusiji

Umjetnički koncept

Koncept je upravo ono što umjetnost diže na višu razinu od serijski proizvedenih „umjetnina“ pa tako i umjetnički koncept diferencira dizajnerski nakit od sveprisutne komercijalne bižuterije. Bez obzira od kojeg je materijala izrađen, dizajnerski nakit dobiva na vrijednosti zbog koncepta i autora dizajna.

"Umjetnost nam omogućava da pronađemo i izgubimo sami sebe u isto vrijeme.“

Baš to!
To je pjesma na platnu, to je slika u pjesmi, to je divlja zvijer u djetetu, bura u ormaru, to je sjeme nošeno vjetrom, osmijeh iza zatvorenog prozora. To je sila u kapi vode. To je osjećaj pretočen u boju, oblik, notu… To je istina s mirisom i okusom, opipljiva, zanosna i zavodljiva. Umjetnost je poticaj za život. Za svakoga drugačija.

„Produžni kabel“, bakrena ogrlica, hand made by Dalia Katavić

Tako je nastao i moj „Produžni kabel“, bakrena ogrlica, nešto potpuno neobično i ničemu slično. U ovim vremenima kad štošta nije logično i mnogo toga jest kritično, kad smo u velikoj dilemi i kad nam se svaka misao čini ekstremnom, prenašam dobru vibraciju na vas da ne bude sve preozbiljno.
U razgovoru sa svojom Martom (to mi je kći), koja je na završetku Akademije likovnih umjetnosti, otvaram često područja za koja nisam ni mislila da ulaze u domenu umjetnosti. Bože, kako smo nekada skučeni u znanju i razmišljanju!
No, za umjetnike to nikako ne možemo reći. Oni se upuštaju u razna područja i eksperimentiraju. Mnogi su hrabro zakoračili u svijet nakita. Spretne ruke majstora draguljara pretvaraju njihov dizajn u nakit. Tako su nastala prava mala remek djela primijenjene umjetnosti. Neminovno je da je dizajnerski nakit spoj vrhunske zanatske vještine i umjetnosti. O umjetnicima u dizajnu nakita, poznatim draguljarima i nakitu koji je proizašao iz njihove suradnje, progovaram u nastavku.

Dizajnerski nakit = simbioza umjetnika i draguljara

Iza najvrjednijeg nakita stoje imena renomiranih svjetskih umjetnika i zanimljive priče. Tako su se kao dizajneri nakita okušali i ostvarili: Paloma i Pablo Picasso, Jean Michel Schlumberger, Man Ray, Méret Oppenheim, Claude Lalanne, Max Ernst, Giuseppe Uncini, Niki de Saint Phalle, Jeff Koons, Salvador Dalì, Louise Bourgeois, Frank Stella…

Angažman umjetnika dovodi do izrade nakita koji priča jedinstvenu priču.

GianCarlo Montebello - dizajnerski nakit u suradnji s poznatim umjetnicima

GianCarlo Montebello osniva draguljarsku tvrtku GEM Montebello 1967. godine sa željom da stvara visokokvalitetne i pristupačne limitirane serije nakita u suradnji s poznatim umjetnicima. Surađivao je s više od pedeset umjetnika: Man Ray, Niki de Saint Phalle, Lucio Fontana, Matta…

Od umjetnika je uvijek učio slušajući i gledajući: „To je učenje očima i ušima kako bi se napredovalo.“
Koliko je vrijedan njegov nakit, pokazalo se 1978. godine, kada mu je ukraden na javnoj izložbi u Italiji.

„Dragulji su dizajnirani da se nose, a ne da budu izloženi u izlogu.“

(GianCarlo Montebello)

Pionir avangardne umjetnosti i fotografije 20. stoljeća, vodeći član dadaizma i nadrealizma, surađivao je s tvrtkom GEM Montebello do svoje smrti. Iz te je suradnje nastalo osam dizajna nakita. Izdvojit ću dva kultna – duge zlatne spiralne naušnice s privjeskom inspirirane dizajnom za abažur iz 1919. godine te „Optic Topic“, masku izrađenu u stotinu primjeraka. Njegove slavne naušnice dugačke 5 i pol inča nose se preko ušiju kako ne bi opteretile ušne resice. Proslavila ih je 1968. godine Catherine Deneuve, ikona francuskog filma.

„Bez imena“, skulptura od pat niranog mesinga, srebra i školjki, hand made by Dalia Katavić

Ova je umjetnica surađivala s tvrtkom GEM Montebello prenoseći umjetnički koncept raskošne, velike i karikaturalne skulpture žene, svoje kultne Nane, u mala remek djela – broševe, narukvice, ogrlice… Riječ je o šarenim emajliranim komadima nakita. Dijelovi tijela nanizani odvojeno u nisku i drugi neobični motivi predstavljaju pobunu protiv modernog, konstruiranog „arhetipa“ ljepote žene, s kojim se morala nositi kao model za Life i Vogue. Mini emajliranu Nanu u zlatu GEM Montebello izradio je u ediciji od samo 12 potpisanih i numeriranih primjeraka. I ja sam se okušala u izradi skulpture. Skulpturu „Bez imena“ izradila sam po narudžbi klijentice koja mi je donijela dvije divne školjke. U njezinoj su viziji to bila krila i ja sam joj želju ispunila. Dovoljno ju je pogledati, staviti u svoj svijet, u taj kontekst i pustiti da se dobar osjećaj razlije cijelim tijelom. Mir.

Dizajnerski nakit Tiffany&Co

Dok druge draguljarske kuće skrivaju imena autora dizajna nakita, Tiffany & Co. ističe ime umjetnika jer to donosi dodanu vrijednost i popularnost nakitu. Charles Lewis Tiffany stekao je titulu „kralja dijamanata“ 1878. godine kada je kupio veliki žuti dijamant. Neobrađeni dragi kamen nazvan Tiffany Diamond od 287,42 karata otkriven je godinu ranije u rudnicima Kimberly u Južnoafričkoj Republici, a stajao je vrtoglavih 18.000 dolara. Tiffanyjev glavni gemolog (procjenitelj dragulja) nadgledao je brušenje dijamanta u oblik jastuka, a dragulj danas teži 128,54 karata. Jean Michel Schlumberger imao je čast doraditi ga. Stvorio je kreaciju nazvanu „Bird on the rock“ („Ptica na stijeni“) ukomponiravši dijamntnu pticu na kamen koji je predstavljao stijenu i tako je ispričao jednu posve drugačiju priču.

Dizajnerski nakit tvrtke Tiffany nosile su i danas vrlo rado nose poznate svjetske dame. Tiffany Diamond imale su čast nositi samo četiri žene: Mary Whitehouse (1957.), Audrey Hepburn, Lady Gaga i Beyoncé. Ikona stila Audrey Hepburn nosila ga je u ogrlici „Ribbon Rosette“ reklamirajući film „Doručak kod Tiffanyja“ 1961. godine. Ogrlicu je također dizajnirao Schlumberger. Treća slavna osoba koja je imala čast nositi ovaj skupocjeni dijamant je Lady Gaga. Nosila ga je 2019. godine na  dodjeli Oscara. Posljednja je Beyoncé u reklamnoj kampanji za Tiffany & Co.

„Male stvari“,  broš i naušnice od labradorita i mesinga, hand made by Dalia Katavić

Te vrijedne male stvari, dragulji, na poseban način zaokružuju svaki outfit. Mene su ovi divni labradoriti s fotografije asocirali na balon u nebeskom okruženju. To me uvijek uspori, pomogne da dođem k sebi i osjetim zahvalnost. Od inspiracije do koncepta, od koncepta do kompleta broša i naušnica – tako su nastale moje „Male stvari“.

Dizajnerski nakit Jean Michela Schlumbergera

Jean Michel Schlumberger nije imao diplomu dizajnera, no to ga nije spriječilo da ostvari svoju strast prema dizajnu nakita. Elsa Schiaparelli, čuvena modna dizajnerica, uvidjevši njegovu maštovitost, iskazala mu je puno povjerenje. Dala mu je slobodne ruke u kreiranju dugmadi za novu kolekciju na temu cirkusa. Schlumberger je stvorio mala uporabna remek djela jer gumbi su bili mnogo više od običnih funkcionalnih predmeta. Postali su glavna atrakcija modne kolekcije. Inspiriran ovom poslovnom avanturom, napravio je kolekciju broševa. Walter Hoving, predsjednik Tiffany & Co., 1956.godine ponudio mu je suradnju i supotpis nakita. I tako je Schlumberger ušao u svijet nakita na najveća vrata.

Narukvica od srebra i krzna, hand made by Dalia Katavić

Dizajnerski nakit Méret Oppenheim

Merét Oppenheim, umjetnica i model najljepših Man Rayovih erotskih fotografija, 1936. godine došla je na ideju o krznenoj narukvici koju je potom i izradila. Obratila se Elsi Schiaparelli radi suradnje. Krznena narukvica pojavila se u zimskoj kolekciji iste godine.

Čavrljajući s Merét na kavi u omiljenom okupljalištu umjetnika u Parizu „Café de Flore“, Pablo Picasso ostao je fasciniran tom narukvicom na njezinoj ruci. Ustvrdio je kako se mnogo toga može prekriti krznom. Merét se nadovezala pokazujući šalicu za kavu: „Čak i ova šalica i tanjurić!“

Tako ju je Picasso inspirirao za krzneni set za kavu – tanjur, šalicu i žlicu, djelo koje je ostavilo neizbrisiv trag i koje se danas nalazi u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Kad smo već kod šalica i tanjurića, u tijeku je izložba keramike Nataše Kabalin u našoj galeriji u Praškoj pa vas pozivam da pogledate kako izgleda hrvatska primijenjena umjetnost.

Pablo Picasso utkao je umjetnost u nakit

Slavni Picasso je 1930-ih izrađivao minijaturne potrete svoje ljubavnice Dore Maar koji su zaživjeli kao broševi, privjesci i prstenje. Za svoju suprugu Jacqueline Roque izradio je keramičku ogrlicu.

„Owl Necklace“ napravio je desetak godina kasnije zajedno s drugom ljubavnicom, Francoise Gilot, slikaricom i kritičarkom umjetnosti. Tek se 1960-ih odlučio na komercijalnu proizvodnju. Izradio je kolekciju nakita namijenjenu prodaji, a suradnju je ostvario s draguljarom Francoisom Hugom. Dizajn i keramički uzorci djelo su Pabla Picassa, a krajnji rezultat ove uspješne suradnje jest serija zlatnih medaljona.

„Sebi“, unikatni broš od bakra i mesinga, hand made by Dalia Katavić

Salvador Dalì - dizajnerski nakit kao njegov pogled na svijet

Još je jedan planetarno popularni umjetnik brisao granicu između nakita i umjetnosti – Dalì. Surađivao je s Fulcom di Verdurom 1941. godine, zatim s Carlosom Bernardom Alemanyjem, argentinskim proizvođačem nakita. Istraživao je antropomorfizam, metamorfizam te kozmologiju u prirodi i religiji, što se moglo prepoznati i u njegovu dizajnu nakita. Najpoznatije djelo je „Oko vremena“,  dar za suprugu Galu, kombinacija niza pavé dijamanata i platines cabochon rubinom. Zjenica je napravljena od triju nijansi plave „cakline“. Podsjetilo me na moj broš „Sebi“. Baš kao što je Dalì uživao u svom stvaranju, tako i ja,  Dalia, kad se udobno smjestim, uživam raditi stvari koje dodaju kvalitetu i ljepotu životu.

„Radost“, unikatni prsten od srebra i čipkastog ahata, hand made by Dalia Katavić

„Radost“, unikatna ogrlica od kalcita i srebra, hand made by Dalia Katavić

„Nije ta priča“, prsten od kalcita, srebra i patiniranog srebra, hand made by Dalia Katavić

„Purpurni let“, ogrlica od purpurita i pletenog mesinga, hand made by Dalia Katavić

Koncept ove umjetnice bazira se na uranjanju cvijeća i drugih biljaka te leptira u kupku za galvaniziranje. Tako su nastali kultni komadi nakita: ogrlice, broševi, naušnice, narukvice i večernje torbice. Opčinjenost prirodom i njezino uranjanje u nakit ono je što me povezuje s ovom iznimnom umjetnicom. Kao agronomka po struci i pasionirana ljubiteljica prirode, svoju strast pretačem u nakit. Opčinjena nevjerojatnim prizorima, izradila sam mnogo komada nakita u koji su utkani simboli prirode.

Tako su ogrlica i prsten „Radost“  inspirirani buđenjem proljeća, nježnom, krhkom, ali hrabrom visibabom koja uvijek prva odluči pomoliti svoju glavu. Prsten „Nije ta priča“,  inspiriran mravima i šećerom nije priča o marljivosti i organiziranosti, već je to naprosto priča volim slatko. Ogrlica „Purpurni let“  inspirirana je radosnim letom leptira, tom veselom igrom s cvijeta na cvijet, baš kao što bismo i mi trebali veselo prihvatiti život. Njome poručujem ljudima da se igraju i trude promatrati stvari iz šireg ugla. Lalanne je surađivala sa slavnim Yves Saint Laurentom na kolekciji Haute Couture jesen/zima 1969. godine kada je napravila odljeve tijela modela Veruscha. Modni dizajner tom je prilikom izjavio da ga osvaja način na koji Lalanne spaja visoku razinu zanatskog umijeća i poezije: „Čini se da te prekrasne ruke kiparice uklanjaju maglu misterije kako bi dosegnule obale umjetnosti.“

Max Ernst

Max Ernst prvi je dragulj isklesao 1959. godine i to od plastelina. Surađivao je s prijateljem Francoisom Hugom. Tehnike frottage i grattage, koje je osmislio Ernst, Hugo je želio pretočiti u nešto novo. Suradnja je iznjedrila kolekciju koju sačinjavaju 34 zlatna komada. Riječ je o broševima i privjescima koji su nazvani maskama zbog sličnosti s geometrijom lica.

“Lice s ulice“, bakrena ogrlica, hand made by Dalia Katavić

I mene inspiriraju lica. Tako su nastale ogrlice „Pogled“  i „Lice s ulice“  inspirirani licima s ulice.

„Ovo je lice s ulice

samo još jedna maska u prolazu

u nekom haustoru.

Možda je vidiš, možda ne

al meni je eto popravila dan.

I sad se smijem s neznancem.“

Ovaj kontroverzni autor izrađivao je kič nakit kao ironiju. Njegov slavni „Zec“ od nehrđajućeg čelika sa zrcalnom površinom podsjeća na zeca za napuhavanje. Znate li da je na aukciji postigao najveću cijenu među umjetninama živućih autora? Radi se o vrtoglavih 91 070 00 dolara. U suradnji s modnom dizajnericom Stellom McCartney „Zec“ je izrađen u seriji od 50 privjesaka od bijelog zlata, kao nosivo umjetničko djelo male veličine (7,5 cm), u odnosu na njegove kolosalne skulpture.

Dizajn nakita za Caldera je bio alternativni način komuniciranja umjetničkih ideala. Već je u ranom djetinjstvu pokazao umjetničku i dizajnersku crtu. U dobi od 8 godina izradio je svoj prvi nakit. Bile su to ogrlice od otpadnog bakra za sestrinu lutkicu.

Dizajnirao je više od 2000 komada nakita. Volio je apstraktne motive. Želio je stvoriti nakit dostupan i drugima, a ne samo najbogatijoj klasi pa je radio sa: srebrom, mesingom, nehrđajućim čelikom, keramikom, drvom i staklom. Nije volio lemljenje. Metalne bi trake vezao ili učvršćivao zakovicama.

“Tražim se“, ogrlica i narukvica od bakra i vulkanske lave, hand made by Dalia Katavić

Calder je bio fasciniran Afrikom, baš kao i ja. Ispričala sam svoju afričku priču kroz prepoznatljive motive kontinenta (ljude i životinje) i materijale afričkog tla (drvo i poludrago kamenje). Ovdje vam donosim samo dio svog afričkog svijeta u nakitu, komplet „Tražim se“. Obožavam Afriku, idem se tamo pronaći da se onda opet mogu izgubiti. 😉

Umjetnica monumentalnih skulptura pauka pretočila je svoj umjetnički koncept u zlatne broševe, naušnice i narukvice. Kako izgleda moja opčinjenost tim malim filigranski preciznim pletiljama, pogledajte na fotografiji. Za mene je pauk „Čista pozitiva“:

„Ma neka pauka, stari.

Ništa mi neće ovaj dan pokvarit“.

(TBF)

„Samo pozitiva“, unikatna srebrna ogrlica s listićima od 24-karatnog zlata, labradoritom i Swarovski kristalom, hand made by Dalia Katavić

„A i pozitivna simbolika pauka:

Vrijednost, upornost, stvaralaštvo, ludost,

Kreativnost, inspiracija.

S paukom pod ruku

Ili oko vrata, krenite s osmijehom.“

Kultni choker Louise Joséphine Bourgeois iz 1948. godine, „Shackle Necklace“, izraz je bunta protiv nasilja kojem je svjedočila tijekom Španjolskog građanskog rata. Naime, zarobljenici su bivali ugušeni lancima, čiji izgled oponaša njezin choker. Ujedno je to bio i komentar o statusu žena, metafora za društvo, politička i pravna ograničenja žena prije pojave feminizma. Helmut Lang uvrstio je 2003. godine choker u svoju modnu liniju za proljeće/ljeto.

Slikar i kipar Frank Stella poznat je po svojim geometrijskim uzorcima i oblicima. Dizajner je kultnog prstena s prepoznatljivim savijenim, zapetljanim elementima, koji je izrađen u ograničenoj ediciji. Stvorio je prsten od 28 dijelova koji su precizno zavareni zajedno, a koji danas krasi ruku Diane Venet, pasionirane kolekcionarke umjetnina i dizajnerskog nakita. Znate li da je Venet godinama molila Franka Stellu da napravi nešto za nju, prvo direktno, a potom preko supruga, njegova prijatelja? Odbijao ju je jer nije bio zainteresiran. No, jednoga dana, dok su Diane i njezin suprug, cijenjeni kipar Bernar Venet, bili kod njega u posjetu, izradio je i poklonio toliko željeni komad nakita za njezinu kolekciju. Oduševljeno je uzviknula kako uz njega ne treba ništa nositi, osim malu crnu haljinu. Uz malu crnu haljinu dovoljan je i prsten „Šetnja“ inspiriran šetnjom u prirodi.

„Prirodi, prirodi se dajemo otvorenog uma, otvorenog oka i srca…“

„Šetnja“, unikatni srebrni prsten s ahatom, hand made by Dalia Katavić

„Boja civiliziranog života“, unikatni srebrni prsten iz privatne zbirke Danijele Martinović, hand made by Dalia Katavić

Kad već spominjem otvoreno srce, da spomenem i istoimenu kolekciju nakita za dragu prijateljicu. Osobita mi je čast da je Danijela Martinović u meni prepoznala kreativku koja može ispuniti njezine želje. Danas se u Danijelinoj zbirci nalazi već dosta mojih radova rađenih isključivo za nju. Jedan od njih je i prsten „Boja civiliziranog života“, stari gramofon koji je skulptura, slika, glazba, arhitektura i poezija, sve to u jednom.

Nevjerojatna kolekcija dizajnerskog nakita Diane Venet

Diane Venet ima jednu od najvrjednijih kolekcija dizajnerskog nakita na svijetu, 200 komada nastalih između druge polovice 20. stoljeća do danas. Riječ je o 135 umjetnika. Pročitajte o kakvim se to samo umjetničkim imenima radi: Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Georges Braque, Orlan, Salvador Dalí, Robert Indiana, Louise Bourgeois, Sol LeWitt, Robert Rauschenberg, Lucio Fontana, Wim Delvoye, Joko Ono, Jeff Koons…

Znate li da su mnogi komadi iz te kolekcije izrađeni striktno za nju? Orlan je dizajnirao broš koji je njezin svojevrsni minijaturni autoportret. Venet vrlo rado nosi nakit iz svoje kolekcije, ali ga i vrlo rado izlaže na izložbama. Jedna od njezinih najupečatljivijih izložbi održana je 2011. godine pod nazivom „From Picasso to Koons, the Artist as Jeweler“ („Od Picassa do Koonsa, umjetnik kao draguljar“) u njujorškom Muzeju za umjetnost i dizajn (MAD), a potom je prikazana u Ateni, Valenciji, Miamiju i Seulu.

„Izrada nakita, moj porok!“

Ovu rečenicu izrekao je Giuseppe Uncini. Moram priznati da ni ja nisam daleko od ovakvog stava. Sve što zamislim odmah želim pretočiti u nakit. Uncini je svoj prvi nakit napravio 1958. godine u zubotehničkom laboratoriju svoga prijatelja iz čiste znatiželje. Tamo se upoznao s tehnikom izlijevanja u vosku. Dok su mu umjetničke kreacije grube, sirove i brutalne zbog upotrebe betona, njegov je nakit sušta suprotnost. Izrađen je u zlatu u kombinaciji s dragim kamenjem i jako je profinjen.

„Priča jedne Veronike“, unikatne naušnice po narudžbi od srebra, titanija i korijena masline, hand made by Dalia Katavić

Dizajnerski nakit slavne kolekcionarke kao jaka poruka svijetu

Na otvaranju svoje izložbe „The Art of This Century“ („Umjetnost ovog stoljeća“), pokroviteljica i kolekcionarka umjetnina Peggy Guggenheim, nosila je rasparene naušnice, odnosno neusklađeni par naušnica, odajući tako priznanje apstraktnoj umjetnosti s jedne strane i nadrealizmu s druge. Jednu naušnicu dizajnirao je Alexander Calder, a drugu Yves Tanguy.

Napravila sam i ja zanimljiv par naušnica koji priča duboku emotivnu priču. Ljudi obično očekuju simetriju i jednak izgled naušnica. To nije „Priča jedne Veronike“. Ove su naušnice narudžba mlade žene čiju priču vrijedi podijeliti. To je pripovijest o životnoj motivaciji i radosti, pronalasku lijepog i nalaženju izlaza kad se sve čini loše, podsjetnik da je pred nama život. Tko zna, možda vam je jednog dana i ispričam!

Dizajnerski nakit – moj doživljaj

Sad ću vam opisati svoj doživljaj umjetničkog nakita.

Čovjek u svakodnevnoj rutini, kupuje namirnice, kosi travu, igra omiljenu kartašku igru okružen najdražim ljudima. Bum! Ideja! Fragmenti oblika i boja. Zanos. Umjetnički treptaj između police sa slatkišima, između pokošenog reda i livadnog cvijeća, uklopljeno uz osmijeh prijatelja. Trenutak, samo njegov. Veličanstven prizor na koji je pozvan. Kako je lijepo živjeti u tako svečanom razdoblju! Tako krene… a onda nastavak, žar i entuzijazam koji vode glavu i ruku i daju im polet. Sentiment i temperament rezultiraju impresivnom estetskom dojmljivošću. Ukras koji voliš… uvijek. Često me pitaju kakav je moj odnos prema bižuteriji. Bižuterija je simpa, no znate ono – „plesala je jedno ljeto“

„Malo boje“, unikatna ogrlica od srebra i žada, hand made by Dalia Katavić

Kao što sam napomenula u uvodu, mene više privlači neponovljivo, originalno, unikatno, jedinstveno, a to sam pronašla u dizajnerskom nakitu. Bižuterija je samo nakit, a dizajnerski je nakit više od toga. Umjetnost unosi u naš život „Malo boje“  – univerzalnost, prostor, vrijeme,  izmjenu tame i svjetla, slabosti i snage, sna i budnosti. Boja je naš unutrašnji dualizam bića, naš početak i prožimanje. Izjava Diane Venet, kojom ću na kraju ove priče o umjetnički koncipiranom nakitu poantirati, najbolje dočarava što je bit dizajnerskog ili umjetničkog nakita.

„Ne nosim nakit. Nosim umjetnost.“

(Diane Venet)