Kako mladenačka mašta stvara svašta kada je nakit u pitanju?

Dalia Katavić predaje nagradu pobjedniku, 7.a razredu i školi Koprivnički Bregi

Dalia Katavić s pobjednikom nagradnog natječaja Medardom  i njegovim 7.a razredom Osnovne škole Koprivnički Bregi

Ideja o nagradnom likovnom natječaju dogodila mi se spontano. Već je neko vrijeme živjela u meni i čekala pravi trenutak da iziđe na svjetlo dana. Svi smo doma stalno kreativni i uvijek iznova konstatiram kako su dječje ideje toliko čiste, radoznale, senzibilne. Rado se prisjećam razigranih,  zaigranih radova svoje dječice u fazi odrastanja. Htjela sam nekako omogućiti da se i kreativnost druge djece objelodani široj javnosti. Poželjela sam je pretočiti u uporabni predmet – nakit. Mali će dizajneri ovim putem najbolje spoznati što je to primijenjena umjetnost. Ta mi se misao motala po glavi već neko vrijeme. Eto, tako je nastao nagradni natječaj “Mladenačka mašta stvara svašta”.

Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“, nagrađeni radovi
Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“, nagrađeni radovi

Dodatno nagrađeni radovi i Dalijina reinterpretacija crteža u srebru

Ako sam uspjela samo kod jednog od učesnika nagradnog natječaja probuditi želju da se bavi umjetnošću ili izradom nakita, moja je misija nadmašena. Dala sam im priliku da stvaraju i oslobađaju sve svoje kreativne potencijale. Željela sam da se duboko fokusiraju na nešto kreativno i odmaknu od hipnotizirajućih ekrana raznoraznih gadgeta i ratobornih igrica, o kojima najmlađe generacije postaju ovisne. Htjela sam da pasivno igranje igrica, barem nakratko, zamijene aktivnim igranjem vlastitim rukama i umom – kreativnom igrom, koja će se potom u mojim rukama realizirati kao nakit. Drago mi je da sam uspjela jer su stigli mnogobrojni radovi na natječaj.😊

Tko zna, možda se među tih stotinjak malih podravskih kreativaca skriva neki novi Generalić, Lacković Croata, Picasso, Frida Kahlo ili neki slavni dizajner nakita poput Jeana Michela Schlumbergera!

Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“, 1. nagrada, prsten Kišobran i kiša

Prvonagrađeni dizajn i Dalijina reinterpretacija unikatne skulpture „Kišobran i kiša“ u obliku srebrnog prstena

Prvi nagradni natječaj "Mladenačka mašta stvara svašta"

Budući da je ovo moj prvi kreativni nagradni natječaj, odlučila sam započeti lokalno jer nisam znala što čeka mene i moju ekipu koja je sudjelovala u organizaciji. Očekivala sam dobar odaziv, ali on je nadmašio i moje najvedrije prognoze. Ovaj prvi (ali ne i posljednji!) likovni natječaj “Mladenačka mašta stvara svašta” namijenjen je djeci Koprivničko-križevačke županije osnovnoškolske dobi. Živim i radim u Križevcima, pa je upravo ova županija bila i logičan odabir za porinuće prvog broda na kreativnu plovidbu.

Ma, pogledajte samo kakva su to mala remek-djela izronila iz panonskog mora kreative! I sad dok ih gledam, oduševljena sam jednako kao kada sam ih vidjela prvi put.

: Srebrni prsten izrađen prema prvonagrađenom dizajnu i ideji made by Dalia Katavić

Srebrni prsten „Kišobran i kiša“ made by Dalia Katavić, autor ideje i dizajna Medardo R. 7.a razred Osnovne škole Koprivnički
Breg

Što sam htjela potaknuti kod djece?

Danas se zahvaljujući entuzijastima učiteljima i roditeljima potiče kreativna igra ovog tipa, a ta “mala” srčeka u stanju su projicirati takvu divotu, samo da ih se pusti i doda dašak vjetra u leđa. Takva podrška zaista im mnogo znači. Davanje slobode potiče im maštu do neslućenih visina, u što sam se mogla i sama uvjeriti kada su mi počeli pristizati prvi radovi. Već sam tada pomislila: Ovo će biti nemoguća misija. Kako ćemo odabrati pobjednika?

Toliko kreativnosti, toliko različitih ideja, toliko originalnosti! Fascinirala su me ta mala kreativna bića.

Srebrna ogrlica izrađena prema nagrađenom dizajnu i ideji made by Dalia Katavić

Srebrna ogrlica made by Dalia Katavić, autorica ideje i dizajna Franka J. iz 4. razreda Osnovne škole Kalnik

Kakav je odaziv polučio nagradni natječaj "Mladenačka mašta stvara svašta"?

Premašio je sva moja očekivanja! Odaziv je bio izvanredan, stiglo je preko stotinu radova. Dio koji me je oduševio – pozivi učiteljica i roditelja djece od 1. do 4. razreda – u stilu “nema veze što je ovo natječaj za razrede od 5. do 8., mi ćemo svejedno poslati radove”. 😊 Srce mi je bilo veliko kao kuća. Tada je pala odluka – OK, držimo se pravila natječaja – jer zbog zakonskih regula moramo, ali proširit ćemo nagrađivanje.

Koristim priliku da ovdje odgovorim na mnogobrojne upite je li ovo bio jednokratni natječaj ili će se razviti u priču u nastavcima. Natječaj definitivno ulazi u kategoriju – TRADICIJA! Ono što je lijepo započelo treba nastaviti.

Kreativnost jest nepresušna. Zašto je ne bismo iznijeli na svjetlo dana? Zašto ne bismo omogućili djeci da se njihov trud, rad i mašta prepozna, valorizira i adekvatno nagradi? Voljela bih da ovo postane neverending story u mojoj režiji. Uvijek navijam i dajem glas za kreativnost! A naročito, kada su djeca u pitanju.

Prsten izrađen prema posebno nagrađenom dizajnu made by Dalia Katavić
Prsten izrađen prema posebno nagrađenom dizajnu made by Dalia Katavić
Prsten izrađen prema posebno nagrađenom dizajnu made by Dalia Katavić

Prsten made by Dalia Katavić, autorica ideje i dizajna Dalija B. iz 3. b razreda Osnovne škole Podolice

Nagradni likovni natječaj "Mladenačka mašta stvara svašta" – pobjednik i ostali nagrađeni

Odabrati pobjednika natječaja bio je zaista težak zadatak, kako za mene tako i za ostale dvije članice stručnog žirija. U komisiji smo bile: Iva Körbler (likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica), Marta Katavić (studentica 4. godine ALU-a, smjer slikarstvo pod mentorstvom red. prof. art. Matka Vekića) i moja malenkost.
Svaka je imala kriterij po svojoj stručnosti, kompetenciji i etičnosti. U konačnici, “našle” smo se i odabrale svoje finaliste, a krajnji izbor bio je najveći broj prikupljenih lajkova na mojim društvenim mrežama.

Pobjednik natječaja jest Medardo R. iz 7.a razreda Osnovne škole Koprivnički Bregi s nevjerojatnom skulpturom prstena Kišobran i kiša.

Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“ – Dalia Katavić predaje nagradu pobjedniku natječaja
Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“ – Dalia Katavić predaje nagradu pobjedniku natječaja
Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“ – Dalia Katavić predaje nagradu pobjedniku natječaja

Dalia Katavić i Medardo R., pobjednik nagradnog natječaja „Mladenačka mašta stvara svašta“

Zašto sam odlučila nagraditi još neke male kreativce i što me to toliko fasciniralo kod njih?

Dodatnu nagradu u kategoriji Limači osvojila je Franka J. iz 4. razreda Osnovne škole Kalnik s crtežom oblaka, kapljica kiše i kišobrančićima.

Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“ – Dalia Katavić predaje nagradu pobjednici kategorije Limači
Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“ – Dalia Katavić predaje nagradu pobjednici kategorije Limači
Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“ – Dalia Katavić predaje nagradu pobjednici kategorije Limači

Dalia Katavić i Franka J., nagrađena iz kategorije Limači na nagradnom natječaju „Mladenačka mašta stvara svašta“

Ono čemu nismo mogle odoljeti (komisija) jesu radovi dviju kreativnih curica, koje su pokazale izniman trud. Morale smo nagraditi taj “korak dalje” u kreativnosti. 😊
Posebno bravo za:
– Daliju B. iz 3. b razreda Osnovne škole Podolice
– Janu B. iz 4.a razreda Osnovne škole Vladimir Nazor iz Križevaca

Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“ – Dalia Katavić predaje dodatne nagrade za izniman trud
Nagradni natječaj „Mladenačka mašta stvara svašta“ – Dalia Katavić predaje dodatne nagrade za izniman trud

Dalia Katavić s Dalijom B. i Janom B., nagrađenima za poseban trud

Svi su nagrađeni dobili nakit, koji sam izradila od plemenitog metala (srebra) prema njihovim idejama, odnosno dizajnu. Zahvaljujući kreativnosti prvonagrađenog profitirao je i njegov razred, kojem smo priuštili lud i nezaboravan provod u zabavno-avanturističkom parku Pitagora, kako bi se na pravi način obilježio kraj školske godine. Školu pobjednika nagradili smo TV uređajem (ekran 127 cm). Jer djeca su to zaslužila!

Što su u meni p(r)obudila ova kreativna djeca?

Energija pokrenuta dječjim crtežima napunila me ljubavlju, vjerom, idejama, emocijama. Bože, hvala ti što mogu raditi posao koji stvarno volim s malim i velikim ljudima koji sa mnom vibriraju na istoj frekvenciji. Neprocjenjivo!!!

Srebrni prsten izrađen po dizajnu natjecateljice made by Dalia Katavić

Srebrni prsten made by Dalia Katavić, autorica ideje i dizajna Jana B.

Cijeli proces – od slaganja materijala do izbora radova, bio je “nabrijan” nestrpljenjem, iščekivanjem, uzbuđenjem. Ali dolazak u škole, predaja nagrada te druženje s njima – e, to je tek bilo posebno veselje i zadovoljstvo, koje se ocrtavalo ne samo na mom licu, već i na licima mališana, njihovih učitelja i ravnatelja. Ma, što da vam više pišem, najbolje je da pogledate sami!

Nezaboravno druženje Dalije Katavić s nagrađenim učenicima i njihovim razredima

Pustite djecu da se u svom svijetu kreative potpuno oslobode, da im se mašta razigra, ne sputavajte ih. I zapamtite da mladenačka mašta doista može svašta!
Do novog kreativnog natječaja pozdravlja vas vaša zaigrana Dalia