Labradorit

spektakularni poludragi kamen

Što je labradorit?

Danas ću vam ispričati priču o labradoritu, kamenu koji ima nevjerojatne karakteristike. Baš svaki komad labradorita koji sam do sada imala u rukama, ostavio me je bez daha. Nevjerojatna i neponovljiva igra boja i presijavanja nijansi.

Sjećam se svog prvog susreta s tim kamenom. Na mene je ostavio snažan dojam. U veleprodaji s poludragim kamenjem „bacim“ pogled, pa krenem na nešto drugo, pa pogled ponovo „pobjegne“. Nisam sigurna gledam li na iste niske. I tako nekoliko puta. Nekako si mislim, izmještam smisao percepcije, moj mozak sad tu nešto organizira i interpretira informacije. Vidim plavo, vidim zeleno, vidim lila i sjajno sivo.

Zanimljiv lik mi prilazi i komentira, a da ja nisam ništa rekla. Kao da mi čita misli.

„Ne, gospođo, nije iluzija!“

To je bio moj prvi susret s ovom divotom prirode. Tako je nastala i moja prva ogrlica s labradoritom „Iluzija“. Trebam li napisati otkuda mi ideja za naziv ogrlice!? ?

Zašto je labradorit tako popularan među draguljarima i dizajnerima nakita? Kakvu tajnu skriva i čime se ističe u odnosu na drugo poludrago kamenje? Gdje je i kako otkriven?

Sve to vam otkrivam u ovom blogu.

Labradorit je mineral koji se nalazi u magmatskim stijenama te nešto rjeđe u metamorfnim. Kristalizira se u triklinskom sustavu. Spada u feldspate, najveću skupinu minerala na Zemlji, još preciznije, u njihovu podgrupu plagioklase, koji spadaju među najvažnije tektosilikate.

Kemijska formula za labradorit glasi NaCa (AlSi3O8), a njegova tvrdoća kreće se  6 – 6,5.

Gdje su nalazišta labradorita?

Najveća i najčuvenija nalazišta labradorita nalaze se u: Kanadi, Finskoj i na Madagaskaru. Ima ga još i u: Australiji, Grenlandu, Indiji, Islandu, Japanu, Meksiku, Norveškoj, Njemačkoj, Rusiji, SAD-u te Ukrajini.

Fantastična igra boja

Labradorit oduševljava svojim raznobojnim nijansama. Može biti raznih boja, u rasponu od sive do bijele. Pronalazimo ga u: sivocrnoj, sivoj, plavoj, zelenoj, zlatnoj, brončanoj, žutoj, crvenoj, ljubičastoj i bijeloj boji.

Što je schillerov efekt, a što labradoresencija ili irizacija?

Labradorit je naoko jednoličan kamen tamne boje. Kada je suh i neispoliran, može djelovati neugledno, no kada ga pogledate iz pravog kuta, uočit ćete fenomenalne svjetlosne refleksije tj. prelijevanje duginih boja uzrokovano rastom dvaju različitih vrsta feldspata, s drugačijim indeksima loma svjetlosti. Tu pojavu nazivamo scillerovim efektom. U toj igri boja vide se površinske brazde te blještanje zelene, zlatne, brončane i metalno plave boje.

Uz labradorit vežemo svojstvo labradoresencije ili irizacije, rezultat odbijanja svjetlosti od sitnih lamela manjih od desetinke mikrometra.

Svjetlost koja padne na površinu ovog minerala, zaglavljuje se među slojevima da bi se potom počela odbijati od jednog do drugog sloja. Boja koju vidimo na kraju ovisi o debljini slojeva. Zna se dogoditi da se zbog različitog položaja kristalnih slojeva, prelijevanje duginih boja zapravo ne vidi po cijeloj površini. Zato je važno odabrati pravi kut gledanja.

Posebna vrsta labradorita

Osim u Kanadi, labradorita ima u velikim količinama i u Finskoj, a ponosni Finci ističu kako je njihov labradorit, nazvan sprektrolitom, vrjedniji.

Spektrolit je labradorit s izuzetno velikim rasponom boja. Iako spada u poludrago kamenje, osobito je cijenjen kod draguljara.

Ipak, pitate li stručnjake koja je vrsta labardorita najcjenjenija prema estetskim kriterijima, odgovorit će vam da je to labradorit s madagaskarskih plaža.

Razlika između kanadskog i finskog labradorita (spektrolita)

Razlika između spektrolita i labradorita leži u:

  • rasponu boja
  • intenzitetu boja.

Spektrolit – finski labradorit ima jače i punije boje na tamnoj pozadini. Kod spektrolita intenzivne su sljedeće boje: bakrena, crvena, narančasta, sjajno žuta, blještavo plava i zelena.

Bytownit – kanadski labradorit ima nježnije boje i nijanse na svjetlijoj pozadini.

Mnogi mineralozi reći će da su kanadski i finski labradorit jednako vrijedni, ali da je Finska odradila odličan marketing po tom pitanju i agresivnom kampanjom uspjela istaknuti svoj kamen.

Kako je labradorit dobio ime i odakle potječe?

Iako je rimski povjesničar Plinije Stariji pisao o kamenu koji je imao slična ili identična svojstva kao labradorit, službeno je otkriven krajem 18. st, a povezivalo ga se s mnogim drevnim magijskim ritualima i religijskim običajima.

Pronađen je 1770. godine na kanadskom teritoriju, na poluotoku Labrador, odnosno na otoku Paul, jednom od mnogobrojnih otočića uz obalu Labradora, u blizini grada Naina. Za razliku od nekih drugih minerala, do kojih se mukotrpno dolazilo kopanjem, labradorit je pronađen doslovno u obliku velikih oblutaka.

Po Labradoru je  i dobio naziv. Kanadski labradorit naziva se i bytownitom po mjestu Bytown koji je osnovan 1826. godine, a inkorporiran u grad Ottawu 1. siječnja 1855. godine. Bytown je zapravo stari naziv za Ottawu, glavni grad Kanade.

Uloga moravskih misionara u “osvjetljavanju” labradorita

Moravski misionari koji su djelovali u tom području shvatili su koliki se potencijal krije u tim fascinantnim stijenama labradorskog područja, te su godinu dana nakon otkrića, labradorit predstavili Europljanima. Poslali su uzorke te geološka svojstva novootkrivenog minerala svom tajniku u London.

Tko su bili moravski misionari u Kanadi i kako su tamo završili?

Moravci su 1727. godine u rimokatoličkim progonima bježali iz Moravske prema Karibima i Sjevernoj Americi. Na svom izbjegličkom putu stvorili su prvo misionarstvo protestantske crkve u povijesti. Tako su “divljim domorocima u nepoznatim zemljama” donijeli europsko obrazovanje i religiju.

1752. godine željeli su utemeljiti svoju misionarsku zajednicu na kanadskom poluotoku Labradoru. Ta im se ideja jako svidjela zbog sporazuma koji je vrijedio za britanske kolonije. Naime, lord Halifax, ministar za kolonije, pozvao je Moravce da nasele Novu Škotsku koju su  Britanci osnovali kao pomorsku i vojnu bazu, a poseban spis britanskog parlamenta iz 1749. godine prepoznao je Moravce kao drevnu episkopsku crkvu preko koje će moći istraživati Novi Svijet.

To je bila win-win situacija. Britanci bi dobili nove kolonije i nastojali uspostaviti redoviti život u njima, a misionari bi zadovoljili svoju težnju za otvaranjem novih misija.

Prva misija bila je u upravo u Nainu, u čijoj blizini su i naišli na labradorit u oblutcima. Moravci su od 1771. do 1960. godine pomagali Inuitima (Eskimima) koji su živjeli na području Labradora te su za to vrijeme uspjeli otvoriti 9 misijskih postaja. Hopedal Hebron, dva povijesna kanadska mjesta, dobila su imena po istoimenim Moravcima koji su preživjeli labradorsku surovu klimu, vrlo sličnu arktičkoj klimi.

Kakve karakteristike ime labradorit?

Iste godine kada je otkriven labradorit, pater Adolf, jedan od prethodno spominjanih moravskih misionara, opisao je njegova svojstva.

Ono zbog čega je labradorit na cijeni kod znalaca mineralogije jest sijaset zapanjujućih preljeva površinskih boja, odakle je potekao naziv labradoresencija.

Ovaj mineral ima:

  • boje koje se prelijevaju
  • svilenkasto sjajni odsjaj.

Postoji više stupnjeva prelijevanja boja kod labradorita, a visoki stupanj nazivamo spektrolitom.

Legende o labradoritu

Labradorit se u Finskoj nekoć zakopavao u polja. U doba kada nisu postojale današnje religije, ondašnje stanovništvo klanjalo se moćnim duhovima zemlje, a labradorit su smatrali najvrjednijim kamenom za darivanje duhova.

U Skandinaviji i drugim sjevernjačkim zemljama kaže se da je labradorit pao s Aurore Borealis, koju također karakterizira neopisiva igra boja i preljeva.

Inuiti, domorodački narod (Eskimi) pripisivali su labradoritu mistične kvalitete baš zbog njegove privlačne igre raskošnih boja. On za njih nije bio običan kamen već „vatrena stijena“, a njegov prah koristili su kao čarobni napitak u narodnoj medicini.

Jedna inuitska legenda kaže da je nomadski ratnik pronašao Sjevernu svjetlost zarobljenu u stijenama duž obale Labradora. Samo jednim moćnim udarcem koplja oslobodio je većinu svjetlosti, a to je upravo ona svjetlost koja se i danas može vidjeti noću na sjevernom nebu – Aurora Borealis. No, onaj manji dio svjetlosti koji nije oslobođen kopljem, ostao je vječno zarobljen u divnom labradoritu. Zato, danas uživamo u njegovom koloritu. Divna legenda, zar ne!?

Druga legenda kaže da su sve zvijezde jednom davno živjele na Zemlji, a utočište im je bilo kamenje. Neko “Moćno biće” ogromnim čekićem smrvilo je kamenje, a gotovo sve zvijezde odletjele su na nebo. Tek njih nekoliko ostalo je živjeti u kamenju. To su te blještave boje, a ja upravo zbog njih često izrađujem unikatni nakit od labradorita.

Primjena labradorita

Labradorit se prvotno koristio za magijske i religijske obrede te ukrašavanje građevina. Arhitektura je predviđala labradorit za: sučelja, ukrasne ploče i pločice.

U današnje doba labradorit vrhunske kvalitete koristi se za ukrasne predmete i nakit, i to poglavito već spominjani visokoestetski labradorit s Madagaskara, koji mineralozi nazivaju „madagaskarskim spektrolitom“.

Ja volim izrađivati sve: prstenjenaušnicenarukviceogrlice, ali i komplet nakita od ove vrste kamenja. Upravo sam nedavno izradila i broš u kojoj glavnu ulogu imaju tri neopisivo lijepa labradorita, a labradorit me inspirirao i za izradu večernje torbice u koju sam utkala mnogo vremena.

Što kaže astrologija o labradoritu?

Astrologija preporučuje labradorit Rakovima, Jarcima, Vodenjacima i Ribama jer se smatra simbolom intuicije, meditacije i aure koji poput omotača štiti od negativnih utjecaja te zlonamjernih misli drugih osoba.

Pomaže terapeutima koji rade s pacijentima zbog štita koji sprječava prodor negativne energije. Svojim djelovanjem oslobađa energiju u bilo kojoj većoj sobi. Čisti negativnu energiju u prostoru u kojem boravimo.

Astrolozi kažu da je ovaj kamen samotnjak tj. individualac koji ne podnosi drugo kamenje u svojoj blizini, osim svojih podvrsta.

Kakve veze imaju promjene i vjera u sebe s labradoritom?

S labradoritom uz sebe jača vjera u vlastite sposobnosti te povjerenje u vlastitu svijestJača intuiciju i “šapuće” nam kad je „pravi trenutak“ da pokrenemo promjenu, nešto kažemo, odlučimo ili napravimo. Daje snagu i ustrajnost pa se preporučuje da ga nosite kad želite napraviti promjenu ili ste u nekoj promjeni koju baš niste željeli.

Mistični labradorit

Labradorit je mistični kamen. To je mineral koji traži vječni izvor života, signale i misli iz drugih svjetova i svemira pa govorimo o njegovoj transcedentnoj ulozi.

Omogućuje nam meditativno vraćanje u djetinjstvo, oživljava izblijedjele slike djetinjstva, ali i događaja iz tog najranijeg perioda koji su nas negativno obilježili te pomaže otkloniti blokade koje nosimo u sebi iz tog najranijeg doba.

Razgrađuje iluzije do korijena problema, ali nas i vodi korak po korak do realizacije ideja. Naime, labradorit mentalno proširuje naše obzore i horizonte spoznaje.

Povećava: koncentraciju, intuiciju, intelekt, pronicljivost, pamćenje, psihičku mudrost i sposobnost, psihičku snagu, strpljenje, racionalno razmišljanje, samosvjesnost, duhovnost, samopoštovanje

Poslovni uspjeh i bogatstvo

Tko nosi labradorit, zgrnut će materijalno bogatstvo i postići poslovni uspjeh. Ako primijetite da netko od vaših poslovnih partnera u uredu ima kamen opisanih karakteristika, očito je da vjeruje u njegovu moć. Ja vam preporučujem da spojite ugodno i korisno tj. lijepo i korisno – nakit ili uporabni predmet od labradorita koji će istaknuti vaš outfit ili interijer, a odrađivat će i svoju funkciju što se tiče poslovnog uspjeha i materijalnog bogatstva.

Labradorit budi kreativnost i originalnost

Labradorit je kamen kreativaca jer budi maštu i spremnost za nove ideje te potiče na stvaranje originalnih ideja. No, isto tako smiruje hiperaktivan um. Labradorit inspirira. Istražujući o ovom fantastičnom kamenu, shvatila sam zašto sam toliko opčinjena njime i zašto me kreativnost posebno „napadne“ u njegovoj blizini.

Labradorit utječe na govorničke vještine

Astrolozi ga preporučuju ljudima koji se bave oratorskim zanimanjem kao što su govornici, spikeri, novinari ili političari jer pozitivno djeluje na sposobnost pravilnog izražavanja. Kažu da je djelotvoran kad se drži kod sebe tijekom usmenih ispita ili ga treba neko vrijeme držati ispod jezika. Dakle, dobro ga je pokloniti đacima i studentima.

To je kamen istine jer je izbacuje na površinu te pozitivno djeluje na psihu.

Ljekovita svojstva labradorita

Prema astrološkom vjerovanju, ali i vjerovanju sjevernjačkih naroda, labradorit posjeduje ljekovita svojstvajača imunitet, ublažava bolesti leđa i kostiju te preventivno djeluje protiv prehlade.

Eliksir koji se izrađuje od labradorita: snižava krvni tlak, ublažava menstrualnu napetost, liječi reumu i zglobove, usklađuje hormone te djeluje preventivno za liječenje bolesti očiju i mozga. Budući da nas meditativno opušta, otklanja stres te na taj način regulira metabolizam.

Pomaže kod: gihta, reume, koštanih oboljenja, regulira timus, stimulira samoiscjeljivanje na početku bolesti te centrira kičmene pršljenove.

Naravno, treba napomenuti da labradorit nije medicinski dokazan lijek, već su to svojstva koja se pripisuju ovom mineralu u astrološkom pogledu i pogledu alternativne medicine.

Kako se čisti, a kako puni labradorit?

Labradorit se čisti isključivo pod mlazom mlake vode, želite li da zadrži svoje osobine. Jako je osjetljiv na nagle promjene svjetlosti. Stoga, treba se puniti samo jedan sat na direktnom suncu u posudi s vodom.

Opčinjen labradoritom gotovo kao i ja, poznati draguljar s Labradora dao je jedan od najljepših opisa labradorita, s kojim ću na najbolji način privesti kraju ovaj blog:

…raskošno plav i brončano blještavi feldspat, prelijeva se na sunčevom svjetlu kao pero pauna; njegove boje su jedinstvene i prekrasne… Svaki puta kada ga pogledate iz drugog kuta, vidjet ćete nove veličanstvene, blještave i krasne boje.”

Vaša Dalia