Moja samostalna revija nakita na prestižnom umjetničkom festivalu Rovinj Art & More

Dalia Katavić na svojoj samostalnoj reviji s modelima ‒ festival Rovinj Art & More

Dalia Katavić s manekenkama na svojoj samostalnoj reviji nakita; festival Rovinj Art & More; autor fotografije: Gordan Ukić

Festival Rovinj Art & More 2023. Uzbuđenje na vrhuncu. Dan, 16. kolovoza. Moja samostalna revija nakita. Večer idealna. Pod zvjezdanim plaštem noći moj nakit sjaji na bosonogim modelima lakog koraka. Gledalište kao tiha melodija šapata, očiju punih, srdaca razigranih. Festival Rovinj Art & More, magično mjesto gdje se umjetnost pretače u stvarnost. Moja revija i moje srce u njoj.

Značaj festivala Rovinj Art & More

Ovaj je Festival od samih svojih početaka bio pravo osvježenje na hrvatskoj kulturnoj sceni. Rovinj je najljepša kulisa za uprizorenje raznoraznih umjetničkih i kulturnih događanja. Ljetni umjetnički festival raste iz godine u godinu zahvaljujući entuzijazmu i predanosti njegova osnivača i direktora, našeg proslavljenog opernog pjevača, neumornog Ronalda Brausa. Festival Rovinj Art & More nastao je kao želja da svom rodnom gradu podari festival s osobnim pečatom. Gotovo 20 godina održava koncerte pod nazivom Ronald Braus i gosti na Crvenom otoku. Festival Rovinj Art & More samo je veličanstvena nadogradnja na tu koncertnu priču. I najljepše od svega, zaživio je među umjetnicima, kulturnjacima i publikom. Postao je jedan od simbola i najljepša kulturna manifestacija grada.
Ovogodišnje otvorenje 8. srpnja s kantatom Carmina burana Carla Orfa uz zbor HRT-a i soliste Anabelu Barić, Sinišu Galovića i Roberta Kolara, pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića, bilo je posebno svečano. Otkrit ću vam i zašto. Spektaklom pod vedrim nebom koji se održao na trgu ispred rovinjskog simbola, crkve sv. Eufemije, obilježila se desetogodišnja obljetnica ulaska Republike Hrvatske u EU. Razlog više da svi sudionici pokažu da doista pripadamo zapadnoeuropskom kulturno-umjetničkom krugu.

Pozivnica za sudjelovanje

Neizmjerna mi je čast bila to što sam dobila pozivnicu za ovogodišnji Festival. S veseljem sam se odazvala da budem jedna od 150 umjetnika, koliko je ove godine okupio Rovinj Art & More. Nekoliko atraktivnih lokacija i 14 različitih programa. Mjesto gdje se umjetnost u svim svojim oblicima na najljepši način promovira. Ljeto za pamćenje. Bila je to prava gozba za oči, uši i dušu. Umjetnost koja hoda, pleše, pjeva, svira…

nakit handmade by Dalia Katavić na modelima – revija nakita festival Rovinj Art & More

Revija nakita u Rovinju na festivalu Rovinj Art & More, autor fotografije: Gordan Ukić

Zvončica Vucković, naša proslavljena manekenka i model svjetskog glasa, zaštitno je lice mog brenda. Upoznala me je s Ronaldom Brausom, organizatorom festivala Rovinj Art & More. Ronald Braus osoba je neiscrpne zarazne energije. Prepoznao je i odabrao moj brend jer se u potpunosti uklapa u priču Festivala, koji počiva na dobrim temeljima ‒ kvalitetnom i visokoestetiziranom predstavljanju umjetničkih i kulturnih događaja.
Klik na prvu, dogovor… realizacija. 
Ronald Braus uvrstio je u progam moj umjetnički nakit kao nešto vrijedno predstavljanja na svom Festivalu, na čemu sam mu zahvalna do zvjezdanog neba, koje nas je tog dana pomazilo divnim vremenom. Da smo mogli “režirati” vrijeme za moju modnu reviju nakita, ne bi ispalo tako savršeno.  

Kako sam birala nakit i suradnike za festival Rovinj Art & More?

Kao i do sada, volim suradnju s hrvatskim brendovima, umjetnicima i kreatorima. Tako je i ova revija dogovorena u istom tonu. Haljine je radila gospođa Jadranka Šegota. Maestrica s čarobnim rukama. Njezina je kreativnost beskrajna. Svaka je haljina poput umjetničkog djela. Ona je jedinstvena u svom pristupu i jednostavno zna kako pretvoriti kožu u remek-djelo mode. Njezine su haljine upotpunile moju reviju nakita na način na koji je riječima teško opisati ‒ savršeno.
Kolekciju nakita, koju sam prezentirala, pomno sam birala kako bi odgovarala vremenu i prostoru modne revije, misleći prvenstveno na ljude koji će sjediti u publici. Za njih se sve to radilo i oni su bili u mom fokusu.
Bio je to nakit u vidu lakog koraka, s mirisom mora, kapljicom egzotike i aromom ekstravagancije.

Revija nakita made by Dalia Katavić, festival Rovinj Art & More, autor fotografija: Gordan Ukić

Moda i dizajn na festivalu

Polaskana sam što sam bila dio modnog spektakla Festivala uz bok jednoj od najistaknutijih modnih ikona u manekenskim i dizajnerskim vodama u Lijepoj Našoj ‒ Loredani Bahorić, koja je predstavila svoju monografiju „Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva“.
Poveznica između nje i mene jest ljubav prema asimetričnosti. Loredana Bahorić hrvatskoj je modi podarila individualnost svojim posebnim pečatom, pokazujući ženama da ne mora sve biti ukalupljeno i simetrično, konfekcijski dizajnirano. Asimetričnim krojevima oduševljava već godinama modne znalce i istinske ljubiteljice mode. 
Onaj tko me poznaje zna da i ja jako volim asimetričnost. Ona je jedan od mojih zaštitnih znakova. Simetrija ponekad zna biti dosadna. Asimetričnost je tako razigrana i živopisna, što se može vidjeti i na mom nakitu i skulpturama.
Pozivam vas da razgledate webshop ili da posjetite galeriju nakita u Zagrebu, u Praškoj 6, i uvjerite se i sami. Nakit koji sam predstavila na Festivalu možete osobno pogledati u galeriji.

Zvončica Vucković nosi umjetnički nakit Dalije Katavić na reviji – festival Rovinj Art & More

Revija nakita made by Dalia Katavić na festivalu Rovinj Art & More; autor fotografije: Gordan Ukić

Po čemu ću pamtiti festival Rovinj Art & More?

Ljudi!!! Najviše po njima. Otvorenost različitih ljudi iz različitih branši prema različitim izričajima. Spontanost koja je obavila svaki trenutak i stvorila posebnu atmosferu bez ikakve drame. Osjećaj osviještenosti. Dobra energija na Festivalu obogatila je moje iskustvo i ispunila svaki djelić moga tijela.
Volim festivale, izložbe i revije koje su prožete kulturom i umjetnošću, a u tome svakako prednjači festival Rovinj Art & More. Okuplja najpoznatija i najpriznatija imena umjetničke scene, jednako zastupajući glazbu, pokret, scenu i visoku modu. Prokušani recept nastavlja se iz godine u godinu ‒ red glazbe, red glume, red pjesme, red mode, a ja sam neizmjerno sretna što sam stajala baš u modnom redu, promovirajući svoj dizajnerski nakit po mjeri umjetnosti na najljepšoj pozornici na Jadranu, u bajkovitom Rovinju, opijena kulturom i umjetnosti pod zvjezdanim nebom.

nakit Dalije Katavić na reviji – festival Rovinj Art & More
nakit Dalije Katavić na reviji – festival Rovinj Art & More

Dizajnerski nakit made by Dalia Katavić; festival Rovinj Art & More; autor fotografija: Gordan Ukić

Festival Rovinj Art & More ‒ više od umjetničkog festivala

Bila sam dio priče na samom otvaranju i zatvaranju Festivala. Velika čast. Neopisiv osjećaj. Biti u društvu istomišljenika kojima je umjetnost u fokusu stvarno je za mene bilo inspirativno iskustvo. Iako je prošlo mjesec dana otkako sam bila dio ovog spektakla, danas s odmakom, još uvijek sam puna dojmova. Pohranjujem u svoju škrinju divne uspomene. Crpit ću inspiraciju iz njih za svoje radove ‒ nakit i skulpture.
Dijelim ovo divno iskustvo s vama jer sam sretna što je zaživjela jedna lijepa tradicija koja slavi kulturu i umjetnost na najljepši način. Ponosna sam što su moj rad prepoznali eminentni kulturni djelatnici i uvrstili me u svoj umjetnički koncept Festivala.

nakit Dalije Katavić na reviji na festivalu Rovinj Art & More
nakit Dalije Katavić na reviji na festivalu Rovinj Art & More

Dizajnerski nakit made by Dalia Katavić; festival Rovinj Art & More; autor fotografija: Gordan Ukić

Bacam se na novu kolekciju jer ovoga sam ljeta zaista prošla divna iskustva koja su me inspirirala. Volim u svoj nakit utisnuti uspomene. Primijenjena umjetnost najljepši je način oživljavanja vlastitih emocija.
Do novog bloga budite mi kreativni i posjećujte umjetničke manifestacije. Tko zna, možda se susretnemo na jednoj od njih! Ja ih nikako neću propustiti jer umjetnost je za mene stil života i način rada. 
Vaša Dalia

Autor svih fotografija: Gordan Ukić