Moja prva samostalna izložba nakita u Zagrebu

Galerija Cloverfield ugostila je moje rukotvorine na neko vrijeme, zbog čega sam neizmjerno zahvalna vlasniku, gospodinu Damiru Kanaetu, koji je prepoznao moj rad kao nakit po mjeri umjetnosti. Jako sam ponosna na sebe, ali i na tim suradnika koji su svaki u svom segmentu rada pomogli da sve ispadne kako sam zamislila, pa čak i bolje. Odmah ću vas na početku pozvati da razgledate moju prvu samostalnu zagrebačku izložbu u pravom umjetničkom ambijentu. Za one koji to još ne znaju Galerija Cloverfield nalazi se na adresi Pod zidom 12.
Ova izložba ima umjetničko-kulturni karakter i nije prodajna, no ako nakon razgledavanja izložbe poželite kupiti neki komad nakita, svratite u Prašku 6 u moju izložbeno-prodajnu Galeriju Dalia, tek nekoliko stotina metara udaljenu od izložbe.

Moja Afrika 2 – putovanje kroz različitosti

Afrika kao inspiracija… Opet na afričkom tlu, ali ovaj put, ovo putovanje nije definitivno bilo kao prijašnja putovanja. Ovo je put obilježen ljudima tako različitim, a tako lako spojivim u mnogo segmenata. Pričam o putovanju koje nije bilo ispunjeno spektakularnim vidicima ili atrakcijama. Umjesto toga, bilo je to putovanje prihvaćanja različitosti, uživanja u prirodi, tišini… Vrijeme samo za nas.

Dalia Katavić na svojoj samostalnoj reviji s modelima ‒ festival Rovinj Art & More

Moja samostalna revija nakita na prestižnom umjetničkom festivalu Rovinj Art & More

Festival Rovinj Art & More 2023. Uzbuđenje na vrhuncu. Dan, 16. kolovoza. Moja samostalna revija nakita. Večer idealna. Pod zvjezdanim plaštem noći moj nakit sjaji na bosonogim modelima lakog koraka. Gledalište kao tiha melodija šapata, očiju punih, srdaca razigranih. Festival Rovinj Art & More, magično mjesto gdje se umjetnost pretače u stvarnost. Moja revija i moje srce u njoj.

ogrlica „Izabela“ od bakra i vulkanske lave, made by Dalia Katavić

Moje bakrene priče

Danas sam odlučila pisati o bakru, metalu prema kojem imam poseban respekt. On je povijest, on je lijek, on kola našim tijelom. S njim pričaš, s njim se igraš, njega (o)bojiš. Vrlo je podatan, mekan, savitljiv i topao. Nekako se lako povežeš s njim. Ustvari, on je dio tebe – doslovno rečeno. A sad ću vam otkriti i zašto. Bakar je esencijalni metal za sve žive vrsteU ljudskom tijelu prosječne težine oko 70 kg ima ga oko 150 mg, a nalazi se uglavnom u sastavu enzima. Raspoređen je u: jetri, bubrezima i mozgu. Ovo posljednje baš me je iznenadilo. A vas? Stvarno je fascinantan taj bakar!

Kako mladenačka mašta stvara svašta kada je nakit u pitanju?

Ideja o nagradnom likovnom natječaju dogodila mi se spontano. Već je neko vrijeme živjela u meni i čekala pravi trenutak da iziđe na svjetlo dana. Svi smo doma stalno kreativni i uvijek iznova konstatiram kako su dječje ideje toliko čiste, radoznale, senzibilne. Rado se prisjećam razigranih,  zaigranih radova svoje dječice u fazi odrastanja. Htjela sam nekako omogućiti da se i kreativnost druge djece objelodani široj javnosti. Poželjela sam je pretočiti u uporabni predmet – nakit.

Mali će dizajneri ovim putem najbolje spoznati što je to primijenjena umjetnost. Ta mi se misao motala po glavi već neko vrijeme. Eto, tako je nastao nagradni natječaj “Mladenačka mašta stvara svašta”.

Tanja Baran i Dalia Katavić – prijateljstvo koje inspirira

Prijateljstvo kao izvor inspiracije

Tanja Baran čudesna je žena. Prava inspiracija. Govoriti o njoj, a pritom ne spomenuti Križevce i Zagreb, nezamislivo je svima koji je poznaju. Ta nas dva grada neraskidivo vežu. Naša su vrela s kojih crpimo inspiraciju, poput izvora Manduševac na glavnom zagrebačkom trgu, tek nekoliko stotina metara udaljenom od moje galerije „Dalia“ u Praškoj 6.

Kroatistica, novinarka, radijska voditeljica, urednica Radija Sljeme, autorica nekoliko knjiga, naslovna docentica na Odjelu za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija, stručna suradnica na projektu „Hrvatska usmena književnost”…

Dalia Katavić i njezini minerali

Minerali kao zvijezde nakita

Sjedim u svojoj radionici, a ispred mene na zidu uredno posložene niske poludragog i dragog kamenja. Razmišljam o divnom danu i pošaljem zahvalu gore prema nebu. Pokušam osjećaj sažeti u neki od ovih darova prirode. Teško je, jer neki kamen bojom i oblikom budi novu emociju. Prvo mi zasvijetli labradorit. Transformiram se s azuritom. Plešem sa zoisitom. Smijem se s citrinomGorski kristal i ja carujemo na tronu, šepurim se s malahitom kao paun. Kao ptica letim s opalom, a s prehnitom listam stari album. Rubin mi daje božansku kreativnost, a safir sjedini dušu i tijelo. S koraljem sam radosna i uživam u životu. I tako se nižu osjećaji razni. Koji je važniji, a koji snažniji, teško je reći. Kamen je kao cvijet, kao dar. Uživam u ljepoti svakoga od njih.

 

Zašto je dizajnerski nakit tako poseban?

Moram priznati da se ne sjećam kada sam se prvi put susrela s dizajnerskim nakitom, ali znam da me oduvijek privlačio drugačiji, unikatni, nesvakidašnji, jedinstven nakit – ukras. Onaj koji te „ubode“, probudi i koji ti zabljesne strašću kojom je rađen. Dizajnerski nakit u potpunosti zaokuplja pažnju promatrača jer iza njega stoji autentična priča. Razigrana se mašta kroz kreativnost pretače u komade vrijednog nakita koji se izrađuje ručno kao unikat ili u malim serijama.Ne mogu reći da imam dizajnerski uzor. Nisam osoba koja se veže. Toliko je kreativnih sposobnih ljudi prošetalo kroz povijest i od svakog se može ponešto naučiti.

Moja Afrika

„Afrika vas mijenja zauvijek, kao nijedno mjesto na Zemlji. Jednom kad boravite tamo, nikada više nećete biti isti. Ali, kako početi opisivati svoju čaroliju nekome tko to nikada nije osjetio.“

Slažem se u potpunosti s tom mišlju nagrađivanog novinara i putopisca Briana Jackmana, zaljubljenika u divljinu, koji je 20 godina radio za „The Sunday Times“ te je 1982. godine proglašen putopiscem godine. Jackman je najveći britanski putopisac o afričkim safarijima s divljim životinjama. Komociju modernog civilizacijskog života zamijenio je životom pod platnom u grmlju, živeći životom afričkog čovjeka nešto više od dvije godine.

Moj prvi susret s Afrikom bilo je trenutačno ushićenje. Probat…

 

Labradorit - spektakularni poludragi kamen

Danas ću vam ispričati priču o labradoritu, kamenu koji ima nevjerojatne karakteristike. Baš svaki komad labradorita koji sam do sada imala u rukama, ostavio me je bez daha. Nevjerojatna i neponovljiva igra boja i presijavanja nijansi.

Sjećam se svog prvog susreta s tim kamenom. Na mene je ostavio snažan dojam. U veleprodaji s poludragim kamenjem „bacim“ pogled, pa krenem na nešto drugo, pa pogled ponovo „pobjegne“. Nisam sigurna gledam li na iste niske. I tako nekoliko puta. Nekako si mislim, izmještam smisao percepcije, moj mozak sad tu nešto organizira i interpretira informacije. Vidim plavo, vidim zeleno, vidim lila i sjajno…

Poludrago kamenje

Poludrago kamenje oduševljava me od prvog susreta. Otkrit ću vam kada se i gdje zbio taj sudbonosni susret i kako je poludrago kamenje u moj život dovelo divnu osobu, dragu suradnicu i prijateljicu.

Susretala sam se s poludragim kamenjem još u djetinjstvu jer je moja mama voljela takvu vrstu nakita koji nije zlato. Istinski doživljaj kristala zbio se prije nekoliko godina u Novom Sadu.

Jednoga dana, ljube (tako od milja zovem supruga) i ja šećemo glavnim gradom Vojvodine…

U malom izlogu ogrlica od šarenog kamenja. Očarana uđem u malu simpatičnu radnju. Unutra, uz mnoštvo kamenja u bojama, presimpatična, zgodna žena koja zrači nevjerojatnom energijom. Riječ, dvije, smijeh i šala. Zaključava radnju… Pije se kava…

Čudesna maslina - vječita inspiracija

Simbolika masline oduvijek je prisutna u raznim civilizacijama i religijama. Odigrala je važnu ulogu u povijesti, kako u prehrani, ekonomiji, medicini, sportu, mitologiji, religiji, tako i u umjetnosti. To dugovječno stablo inspirira umjetnike diljem svijeta.

I ja sam jedna od zaljubljenica u to čudesno stablo i u njegov zlata vrijedan plod. Toliko sam opčinjena njome da mi je jedna čitava kolekcija nakita inspirirana maslinom.

Volim izrađivati motive – plod masline i maslinovu grančicu, ali jednako tako, držati u ruci drvo masline i smišljati kakav ću mu oblik podariti. Fantastična biljka koju volim gledati i osjetiti!

Podijelit ću s vama danas priču o maslini…

Danijela Martinović & Dalia Katavić

Danijela Martinović i Dalia Katavić surađivale su na dvama projektima; tijekom turneje Neopisivo te za vrijeme snimanja natjecateljskog show programa „Zvijezde pjevaju“. Pjevačica je svoj styling začinila unikatnim nakitom koji je Dalia Katavić osmislila samo za nju.

Dvije kreativke nastavljaju uspješnu suradnju i dalje.

I ovoga puta, Danijela Martinović ponovo izlazi iz okvira pjevačice. Nakon uspjeha u spisateljskim vodama, koji je ostvarila slikovnicom za djecu Dama te knjigama Šalabahter života i Šalabahter života – Neopisivo, odlučila je krenuti korak dalje i ponuditi jedan novi proizvod. Kako sama priznaje, opčinjena je citatima odmalena, a u svojoj divnoj, ručno izrađenoj, baršunastoj kutiji, pripremila je 15 citata koje je…